Prøv engang at forestil dig følgende:

Det er lørdag aften. Du går på restaurant sammen med din udkårne. Fint skal det være, så I bestiller begge en steak med kartofler, og en god flaske vin.

Alt er som det skal være, vinen bliver serveret, der går lidt tid, og du kan se tjeneren er på vej med jeres mad. Tallerkenerne bliver sat foran jer, og på hver tallerken ligger et råt stykke kød, tre rå uskrællede kartofler og en flok rå ærter.

Du tænker: ”Hva faen sker der her”, tager fat i tjeneren og beder om at snakke med kokken. Kokken kommer ind og du spørger ham: ”Hvorfor er min mad rå?”

Kokken svarer: ”Jeg er purist, og min mad bliver ikke efterbehandlet, hverken med varme eller krydderier!” ”Kokke, der bruger varme og krydderier, er ikke kokke og de snyder!”

Ej vel?

Alle i fotoverdenen kender ”puristen”. Ham som poster et billede online, med teksten: Ikke redigeret! Direkte ud af kameraet, eller endnu bedre: Ingen Photoshop! Han HADER Photoshop. ”Puristen” føler sig hævet over alle os, som hellere end gerne redigerer vores billeder, og han er ikke bleg for at kommentere på andres billeder med: ”Det der ser ikke ægte ud”, ”Der er snydt lidt hva?” eller bare ”Photoshop”

Se flere kreative fotos her

Man kan kun undre sig. Hvis ”fotopuristen” fik serveret et råt stykke kød med uskrællede kartofler og rå ærter på en restaurant, ville helvede da bryde løs!! Det ville selvfølgelig aldrig ske, fordi kokke kan udmærket finde ud af at bruge de værktøjer, de har til at lave god mad, eller madkunst om man vil.

Jeg siger ikke, at man ikke skal gøre hvad man kan, for at fange et så godt billede som muligt i kameraet. Tværtimod, det er jeg tilhænger af. Men vores kameraer kan alligevel sjældent fange alt det vi vil i et billede. Kameraet vil oftest forsøge at finde et midtpunkt, altså et kompromis, på de data, kameraet modtager når vi trykker på knappen. Alle disse data bliver samlet i et digitalt negativ. Det negativ er så vores opgave at fremkalde som fotografer. Akkurat som det altid har været, siden kameraet blev opfundet.

Så hvorfor dette had fra ”puristen”? Er det fordi han ikke kan overskue at lære at bruge softwaren, og derfor hader alle andre der kan? Er det frygt for at lære noget nyt? Er det uvidenhed? Hvorfor hade et værktøj der er skabt til at gøre livet lettere?

Jeg kan ikke lade være med at smile, når jeg får kommentaren ”Photoshop”, på et af mine billeder. Ja, selvfølgelig er det Photoshoppet. Hvorfor ikke? Jeg bruger alt, hvad jeg kan af software, for at nå det mål jeg har med mit billede.

Fotografi kan ligesom med mad, være kunst, og alle kan skabe deres helt eget udtryk! Heldigvis!

Så ”fremkald” dine billeder, vær kreativ, om det så er med Gimp, Lightroom eller Photoshop. Giv dem det ekstra krydderi, de fortjener!

Hvad synes du? Er du ”Purist”, og hvorfor? Eller ”fremkalder” du og med hvad?

Læs mere her: