Konkurrencen om antal billedpunkter er ved at fade ud

Fabrikanter af digitalkameraer er så småt ved at ændre konkurrencen om antallet af billedpunkter.  I fremtiden vil konkurrencen mere gå på nye design med bedre ergonomi, forfinet intelligens og nye og bedre farveteknologier.

Rent faktisk er et to megapixel kamera rigeligt til at lave billeder i A5 format og kan sagtens bruges til billeder i A4-format,  så længe billedet ikke skal beskæres.  Beskæres billedet, forsvinder der billeddata som medfører, at billedet ikke kan forstørres så meget.  Har man derfor ofte behov for beskæring samtidig med print i stort format, så skal man selvfølgelig have et kamera, som kan levere flere pixel.

portraetterne

Man skal også være klar over, at jo flere pixel desto større datamængde skal kameraets computer behandle og komprimere.  Er kameraets computer derfor ikke hurtig nok, kommer fotografen til at vente på, at kameraet har behandlet billedet, før næste billede kan tages.  Desuden vil kameraet med de mange pixel hurtig gøre, at man får brug for ekstra og større ram-moduler til lagring af billederne.

I stedet for de mange pixel satser kamerafabrikanterne nu på at forøge computerkræfterne til at få billedbehandlingstiden op, så den føromtalte ventetid mellem billederne bliver minimal.  

Også nye typer af billedechip har set dagens lys. Blandt andet levere Foveon en ny type billedchip, som aflæser alle farver i et enkelt billedpunkt i stedet for i et mosaikmønster, som traditionelle billedsensorer anvender.  Chippen fra Foveon indeholder tre lag lysfølsomme detektorer, en til hver af grundfarverne.  Denne teknologi skulle give klarere farver med større detaljerigdom, som igen betyder skarpere billeder.

Billedbehandling

Ultra kompakte kameramodeller er blevet meget populære. Her snakker vi om forbavsende små kameraer, som uden problemer kan ligge i en bukselomme, og derfor er til at have med over alt. De er flot designet og har en opløsning på et par megapixel.  Kameraerne er brugervenlige uden for mange knapper og indstillingsmuligheder – man tænder kameraet, der lynhurtigt er klar, peger og klikker. 

Endvidere er der tendens til, at den medfølgende software bliver nemmere at bruge, så selv den mindst tekniske i familien kan finde ud af sende et billede med e-mail eller redigere det inden udskrivning.

portraetter

De fleste billeder udskrives i 10×15 format

De fleste billeder udskrives i 10×15 cm formatet, så det passer ind i fotoalbummet sammen med de traditionelt fremkaldte billeder. De fleste forbrugere er tilfredse med et udskrift af billedet, og ønsker derfor at kunne udskrive billeder uden om computeren og uden om diverse behandlingsprogrammer.  Derfor er printere med indbygget ramkortlæsere blevet meget populære. Nogle af disse printere indeholder også mulighed for simpel redigering af billederne inden udskrivning.

Book en fotograf i Vestjylland her

Fotohandlerne har da også set lyset i forbrugerens printvaner. Langt de fleste fotohandlere tilbyder i dag “fremkaldelse” af digitale billeder på rigtigt fotopapir. Hvis man alligevel kun ønsker billederne ubeskårede i 10×15 formatet, ja så er det ofte både hurtigere og billigere at gå til fotohandleren. Her betaler du et opstartsgebyr og en pris pr. billede.  Selv ved ganske få billeder er der økonomi i at gå til fotohandleren. Det skyldes primært den høje pris, man skal betale for blækket til fotoprinterne.

Flere fotoartikler: