grunde til at købe et analogt kamera

I en verden så digitaliseret som den vi lever i, har jeg altid været utroligt fascineret af de gamle analoge kameraer. Jeg har et par stykker liggende derhjemme på hylden, hvor af det kun er det ene – et gammelt Nikon, der kun virker halvdelen af tiden – der nogensinde er kommet bare en smule i brug. Men så faldt jeg over en tung klods af et analogt kamera den anden dag, og kunne ikke stå for det. Det viste sig at være et gammelt Zenit-e, et (tidligere) meget almindeligt, russisk kamera. På trods af, at jeg er så grøn som det kan lade sig gøre, når det kommer til analoge kameraer, har bare et par uger med min gamle russer fået mig overbevidst om, at alle burde skaffe sig et analogt kamera. Her er hvorfor;

bryllupsfotograf

1. Tror at du ved hvordan du bruger manuelt? Tro om. 

Jeg har altid brugt M på mine digitale kameraer og var efterhånden der, hvor jeg ville mene at jeg havde ret godt styr på det. Man så indså jeg, at jeg kun havde 24 billeder per rulle film og ingen mulighed for at tjekke om mine indstillinger var rigtige. Lige pludselig var jeg ikke så sikker på om min ISO skulle være på 100 eller 400 og om det ville være bedre at bruge en lukkertid på 1/160 eller 1/125. Når man først kan se resultatet når hele rullen er fremkaldt, begynder man at tænke meget mere over indstillingerne, ergo bliver man også bedre til det.

Brug for en dygtig fotograf i Vejle, Fredericia eller Kolding?

produktfoto

2. Det er spændende!

Der er så mange ting i det at tage billeder analogt, som jeg synes er sindsygt spændende. Hvert billede tæller meget mere, da man, i stedet for en chip med plads til flere hundrede billeder, har et meget begrænset antal. Og man har ikke mulighed for at gå tilbage og slette de billeder man ikke kan lide så der er mere plads, faktisk kan du slet ikke se dem før du har brugt hele rullen – det synes jeg personligt er vildt fedt! Så er der hele processen, både hvordan selve kameraet virker, men også fremkaldnings processen. Det at tage et snapshot, bliver lige pludselig til en langvarig proces og i nogles øjne er det en hel kunstart i sig selv.

produktfoto-16

3. Dine digitale billeder bliver bedre

Fordi du bliver tvunget til at tænke over hvert eneste aspekt af hvert enkelt billede, bliver dine observations evner bedre. Når man er tvunget til mental at jonglere komposition, blænde, fokus osv, bliver man bedre til hurtigt at bedømme, ikke bare præcis hvordan man vil have billedet, men også om det er ‘værd’ at tage.

produktfoto-7

4. Ingen redigering

Det er ret sjovt at tænke på, at mange af de effekter vi ligger på vores billeder i post, er lavet til at mimere hvordan analoge billeder ser ud, lige fra støj til vignette. Det slipper du for nu, for kameraet gør det for dig! Dette er naturligvis en begrænsning hvis din stil kræver en masse redigering, som manipulationer og composites, men for en stil der ikke kræver mere en smule ekstra kontrast og lidt farve redigering, er det nærmest ideelt.

reklamefoto 24

5. De er billige!

Kameraerne, altså. Fremkaldelsen kan nogle steder være ret dyr. Men selve kameraerne kan oftes findes til en slik, mit gamle Nikon for eksempel, gav jeg kun kr. 16,50 for, og mit zenit gav jeg kr. 140 for (de er begge fundet i genbrugs butikker). Så der er næsten ingen undskyldning for ikke at forsøge at finde et.

Gode alternativer til Lightroom og Photoshop

Har du nogensinde brugt et analogt kamera, og hvad synes du om det sammenlignet med digitale? Kan du forestille dig at skifte til film, eller er digitale kameraer vejen frem?

(Ps! Selvom jeg er glad for mit Zenit-e, er det faktisk et kamera man bør undgå som nybegynder. Mange gamle kamera har indbyggede lysmålere. Det har zenit-e også, men det bruger selenium celler, og de dør efter 20-30 år, så mit kameras, fra 1975, virker ikke længere)

Læs flere artikler:

Jeg er for nylig begyndt at skyde analogt og jeg elsker det. Jeg har fået fat i grej til at fremkalde selv også og er begyndt at lege med det.
Jeg vil anbefale alle, der har fået smag for analog sort/hvid fotografering ligesom jeg at anskaffe følgende:
– En bulkloader
– En håndfuld filmhylstre til bulkloading
– En 30 meters-rulle af din yndlingsfilm
– Fremkaldergrej og kemi
– Farvefiltre til dit objektiv
Jeg synes det er så fedt med bulkloaderen. Man kan spole alt fra 1 til 36 billeder i et hylster og fyre dem af i sit kamera. Fordelen er, at man slipper for at spilde en halv rulle, hvis man kun skal bruge en 12-18 billeder som skal fremkaldes med det samme. Man nøjes da bare med at spole det antal på og så ellers fyre den af.
Derudover er prisen pr. skud også lavere med bulk-film – og hvis man har forelsket sig i en bestemt filmtype, går de 30 meter næppe til spilde.