Denne gang handler det om hvordan man kan bruge sit nyindkøbte flash udstyr. Jeg vil tage udgangspunkt i det udstyr der er blevet nævnt i tidligere indlæg, hvilket er følgende:

  • Oubao 300 ws. studielampe
  • 109 cm. hvid gennemskydningsparaply
  • Trådløs trigger
  • Lampestativ
  • Reflektor

Det er udstyret jeg har brugt. Studielampen kan selvfølgelig erstattes med en speedlight, det vil give samme resultat.

portraetter

Indstillinger

Når man skyder indendørs med flash så kan man oftest bruge de samme grundindstillinger. Når jeg skyder med flash så er mine indstillinger typisk ISO 100 – Lukkertid 1/125 sek. – Blænde f/5.6-f/9.0.

Når det kommer til indstilling af styrken på flashen er det umuligt at give et præcist tal. Det kommer an på styrken, kvaliteten af paraply/softboks, afstand til emnet osv. Det er her man bare skal prøve sig frem. Start på den laveste indstilling og skru op indtil billedet er som ønsket. Det er her nogen vil bruge en lysmåler, en ting jeg finder fuldstændig overflødig i digital fotografering. Jeg går udelukkende efter billedet på LCD displayet.

3 simple opstillinger

Fotografering med flash er ikke raketvidenskab. En flash er en lyskilde og et værktøj der kan bidrage til at lave et bedre billede. Her er 3 simple opstillinger som kan bruges ved portrætter.

1: Rembrandt

Dette er nok den mest brugte portræt opstilling. Her er stativet placeret i en 45 graders vinkel og flashen peger nedad i en 45 graders vinkel. Normalt vil man bruge en reflektor eller flash på mindre styrke i den modsatte side, udelukkende for at bløde op i skyggerne. Det har jeg ikke brugt her, det er udelukkende en enkelt flash.

2: Clamshell

En clamshell opstilling bliver typisk brugt til beauty fotografering men kan med fordel også bruges til almindelige portrætter. Jeg vil her vise to variationer, en uden reflektor og en med. Først uden:

3: Flash fra siden

Dette er en mere dramatisk opstilling. Her vil den ene side af ansigtet være dækket af skygge. Perfekt til at tilføje lidt mere stemning til et portræt, specielt portrætter af mænd.

Flash udendørs

Jeg har nu vist hvordan man kan lave ganske almindelige og flotte portrætter med flash, men der er også mere kreative muligheder. En flash kan også bruges sammen med det eksisterende lys, f.eks. sollys. Her er lidt eksempler på brug af flash udendørs.

Portrætter med en flash

Ganske normalt og egentligt lidt kedeligt. Jeg valgte så at placere en speedlight på et stativ, uden noget andet på, og valgte så en hurtigere lukkertid for at gøre himlen mørkere.

Det gav et mere dramatisk billede med nogen hårde skygger. Til kvindelige modeller vil det være en fordel at montere en paraply på flashen for at undgå de meget hårde skygger. Til mænd kan det give et mere råt udtryk når det kun er en flash uden paraply eller softboks.

En speedlight uden noget monteret, rettet direkte mod personen. Lukkertiden er sat så højt at baggrunden og himlen bliver undereksponeret for at tilføje mere dramatik. Speedlight’en bliver håndholdt af en hjælper.

Det var alt for denne gang. Husk at eksperimentere med lyset, flyt rundt på det og prøv forskellige vinkler. Der er ingen faste regler, kun fantasien sætter grænsen!

Læs mere her: