Kender du det dér, når nogen bruger et slang eller en forkortelse i en samtale som du ikke har den mindste anelse om hvad betyder? Specielt lige når man begynder at fotografere støder man på en masse nye forkortelse og slang som man halv desperat må google sig frem til en forståelse af. Jeg må stadig en tur den vej fra tid til anden, for at være helt ærlig. Her får du fire hurtige, som jeg i alle fald selv har måtte google mig frem til.

reklamefoto

EXIF

EXIF – Exchangeable Image File Format. EXIF er alle de data der bliver gemt i dit billede, som for eksempel den anvendte lukkertid og blænde, dato og tid og på nogle kameraer bliver lokationen også gemt som breddegrader. Her kan du også se kamera model samt objektiv. Du kan finde EXIF i Photoshop under file > file info eller ved at højeklikke på dit billede og trykke ‘vis info’.

Læs mere om fotografering af mennesker her

SOOC

SOOC – Straight Out Of Camera. Dit SOOC billede er, som det ligger i navnet, den fuldstændigt uredigerede version af dit billede, direkte fra kameraet.

Bokeh

Bokeh – Baggrundssløring. Okay, egentlig ikke en forkortelse, men et af de ord jeg selv faldt over mange gange uden at fatter hvad hulen det var. Bokeh bruges til at beskrive baggrundssløringen, og der bliver derfor bl.a. snakket og ’god’ og ’dårlig’ bokeh. Der kan opstå forskelle i bokeh’en, alt efter hvilket kamera og objektiv der bliver brugt, samt naturligvis hvor stor eller lille en blænde du bruger. ‘Bokeh’ kommer fra de japanske ord ‘boke’, der betyder sløring eller tåge.

TFP

TFP – Time For Prints/Photos. Er en ‘arbejdsform’ hvor ingen af de involverede parter betaler. F.eks. en model og en fotograf der laver et shoot hvor ingen betaler den anden, men begge må bruge billederne. 

IQ – Image Quality

Forkortelsen IQ står for Image quality og du vil sædvanligvis støde på det hvis du f.eks læse anmeldelser eller modtager kritik på et billede.

DSLR – Digital Single Lens Reflex

DSLR er du nok faldet over et par gange, men vidste du at det betød Digitalt Single Lens Relfex? Det henviser bare til det der sker når du tager billedet. Når du kigger ind i søgeren bag på kameraet, er der et lille spejl der reflektere billedet op så du kan se det. Når du trykker på udløseren klapper spejlet op og billedet bliver taget.

EOS – Electro Optical Systems

Endnu et ord du næsten helt sikkert kender, hvis du har kigget på Canon kameraer. Der på et tidspunkt rygter om, at Canon havde påhæftet EOS som en henvisning til Guden Eos, der er Guden af daggry, men de har senere forklaret at det står for Electro Optical System. Det er altså ikke nogen cool feature deres kameraer har, men bare et term der beskriver at deres system virker elektronisk – i modsætning til analoge kameraer, der bruger film.

ICE – Image Correction and Enhancement 

Et term der beskriver post produktionen af et billede, hvor det, som det ligger i navnet, er blevet rettet og ‘forbedret’.

Flere artikler: