Jeg er autodidakt fotograf. Det betyder at interesse og kærlighed til fotografiet driver værket. Jeg ser en ære i at lave billeder, der lever op til dine forventninger. Jeg går ydmygt og lyttende til nye udfordringer i samråd finder vi den løsning, der passer dig. 

portraetter

Portræt, Begivenhed, Reklame eller produktfotos

Du er velkommen, jeg hjælper gerne med dine næste fotos. Hvad enten det drejer sig om , Portræt, Begivenhed, Reklame eller produktfotos. Jeg klarer også udsmykning af konferencerum og kontorer mm. Kontakt mig for uforpligtende tilbud på dine næste billeder.

Alt om digital fotografering giver dig tips og gode råd om kamerateknik, valg af digitalkamera, optageteknik, overførsel til pc, billedbehandling, scanning af billeder samt print og præsentation.

Desuden får du mulighed for at udveksle erfaringer med andre, ligesom du er velkommen til at indsende egne artikler om alt inden for emnet.  Du vil også finde links til andre relevante websteder og en oplistning af litteratur om digital fotografering.

Portræt, Begivenhed, Reklame eller produktfotos

digitalkamera

Et digitalkamera skal varme op. Der går minimum et par sekunder fra du tænder for kameraet til det er klar, og i nogle tilfælde endda længere. Det betyder, at pludselige situationer kræver lidt længere fremsyn. Du kan ikke bare tage kameraet op til øjet og trykke af, hvis der pludselig sker noget.

forsinkelse på udløseren

Og så er der også en forsinkelse på udløseren.   Fra du trykker på udløseren til billedet er taget, går der et stykke tid, hvor kameraet sætter strøm på billedchippen, justerer afstandsindstillingen, finder ud af om det skal bruge flash og sådan noget. Forsinkelsen kan være fra en tiendedel sekund – hvilket er fuldt acceptabelt  til næsten et sekund – hvilket kræver noget tilvænning. Et almindeligt kamera tager billedet næsten med det samme. Hvilket betyder, at der går under en tyvendedel sekund fra trykket på udløseren til billedet bliver taget.

Den større udløserforsinkelse for digitalkameraer betyder, at actionbilleder skal times nøje.  Det er noget, som du må lære. Og det er mere end almindeligt svært.  De forskellige modeller af digitalkameraer har forskellige udløserforsinkelser, så låner du et kamera, kan du blive noget overrasket. Heldigvis arbejder de forskellige fabrikanter af digitale kameraer hårdt på problemerne omkring udløserforsinkelse, så der er håb i sigte.

reklamefotos

justering af hvidbalancen

Alle digitalkameraer er udstyret med en automatisk hvidbalance, der i langt de fleste situationer sikrer en korrekt farvegengivelse.  Men i nogle tilfælde bliver automatikken snydt.  Det kan fx ske, hvis en farve dominerer billedet.

På de fleste digitalkameraer kan du imidlertid justere hvidbalancen manuelt.  Hvidbalancen justeres til den type lys, der falder på motivet.  I nedenstående skema er vist forskellige typer lys med tilhørende farvetemperaturer, som måles i Kelvin (K).  

LystypeStearin-
lys
40W pære100W pære500W pæreSolskinOverskyet
Farvetemp.1500 K2750 K2850 K3400 K5500 K6700 K

Blitzlys har en farvetemperatur på 5500 K

BackYard

valg af filmfølsomhed

Til analoge kameraer skal du vælge film med en filmfølsomhed, som passer til de lysforhold, du skal fotografere under.  På et digital kamera skal du blot ændre på ISO-værdien – og det kan du gøre fra det ene billede til det andet – jo højere ISO-værdi desto mere lysfølsom.

På mange digitale kameraer kan man vælge mellem følgende ISO-værdier: 100/21, 200/24 og 400/27, og på nogen kameraer kan du endog vælge både ISO 800/30 og ISO 1600/33.

Hver gang ISO-værdien fordobles, fordobles lysfølsomheden, hvilket svarer til et blændetrin fx fra blænde 5,6 til 4, eller et lukkertrin fx fra lukkertid 1/125 til 1/250. 

Du skal dog være opmærksom på, at i digitale kameraer sker forøgelsen af af lysfølsomheden ved hjælp af signalforstærkning, hvilket medfører, at også billedstøj bliver forstærket.  Derfor vil billeder taget med en høj ISO-værdi ofte blive lidt grove og slørede at se på.

Lysfølsomheden for CCD’en i digitale kameraer ligger normalt på ISO 100/21.  Hvor meget billedet forringes ved høj ISO-værdi, hænger i høj grad sammen med kvaliteten af den indbyggede software i kameraet og en kærlighed til fotografiet.

Læs også: