Skal du stå for engang Fotografering i mørket? Det kan være svært at ramme fokus korrekt i mørke, og få ultraskarpe billeder. Især kan det være svært, for kameraet at autofokusere korrekt.

Først vil jeg anbefale dig at læse: 15 tips der giver dig skarpere billeder , da der er et par essentielle ting, der lige skal være styr på, for at få det skarpest mulige billede.

Du står på stedet og kameraet kan ikke fokusere. Hvad gør du så?

Fokuserer på et lyst punkt

Du kan med lidt held stadig få autofokus til at fungere, hvis du har et lyst punkt at fokusere på. Det kan være en gadelampe eller lignende. Vælg et punkt, der er i nogenlunde samme afstand, som det du reelt vil have i fokus.
Dvs. Halvtryk på detlyse punkt, hold knappen nede og flyt kamera til det ønskede motiv.

Læs mere om erhvervsfotografer her

Brug en lommelygte

Hvis du forsøger at fokusere på et punkt tæt på dig, kan du med fordel bruge en lommelygte til at lyse punktet op, så du enten kan bruge autofokus eller bedre manuelt fokusere. Det er en god ide altid at have en lommelygte i tasken.

Guestimating

Hvis du ikke kan se noget, at fokusere på kan du prøve at “gætte” dig frem til fokus. Indstil blænden til et højt tal, +8 = lille hul= større dybdeskarphed= større område i fokus. Tag et billede og småjusterer med manuel fokus til du har et skarpt billede. Det kan være nødvendigt at skrue op for ISO

Brug Live-view

Hvis du kan se noget som helst på LCD-skærmen i Live-view, så brug den til at ramme fokus.Brug manuel fokus, og zoom ind med digital zoom, så du bedre kan se hvad du fokuserer på. Dette er min favoritløsning, fungerer i stort set alle tilfælde.

Du får alle de chancer du vil.

Bliver billedet uskarpt? Intet problem. du prøver bare igen. Motiverne løbet sjældent nogen steder! Husk at zoome ind på billedet, når du har taget det for at kontrollere skarpheden.

Tip!

Til stjernefoto, slå autofokus fra, fokuserer manuelt på noget lyst meget langt væk, eller indstil fokusringen på objektivet til “infinity”( 8tallet der ligger ned) Nu vil dine stjerner altid være i fokus.

Læs mere her: