Lyslægning indenfor Digital fotografering giver masser af muligheder, men for ar udnytte dit apparat indendørs til fx portrætoptagelser, produktoptagelser, fest, bryllup barnedåb osv., skal du bruge lys.

Lyslægning foto studie

FLASHLYS ELLER PERMANENT LYS?

Hvad skal jeg vælge?

Permanent lys – f.eks. 500 watt E27 B-lamper eller halogen jod-lamper lyser permanent, når man tænder dem. Det giver den fordel, at du kan SE lyslægningen og skyggerne FØR du tager billedet. Du kan flytte rundt på lamperne og se hvilken effekt det umiddelbart giver.

Flashlys – tændes i 1/1000 sekund, så du kan først bedømme lyslægningen, når billedet er taget. Selv flashlys med pilotlys giver kun en rettesnor. Så flash er for de mere professionelle.

Generelt kan man sige:

Flashlys er for de øvede. Flashlys er til person fotografering, fordi man fanger bevægelser.

Permanent lys er nemt, for du ser resultatet straks. Permanent lys er velegnet til teknisk emnefotografering som reklame-, produkt- og brochurefotografering.
Husk, at Lyslægning må ikke blandes. Så sluk eller dæmp andet lys i lokalet.

fotograf Kolding

Skal vi arbejde vandret eller lodret?

Det er enkelt:

Flade emner – dokumenter, billeder, bøger osv., fotograferes altid lodret ovenfra med kameraet monteret på en reprosøjle.

Korpus emner – tinsoldater, tandhjul, flasker, dåser, smykker, legetøj osv., fotograferes vandret forfra med kameraet monteret på et foto-stativ.

Belysningen til en reprosøjle spændes normalt fast på bundpladen. Lyset skal være vel fordelt – gerne lysstofrør, der giver et meget jævnt lys.

Belysningen til almindelige emner vil normalt stå på lampestativer – så kan de flyttes rundt og indstilles.

Skal vi arbejde vandret eller lodret?

Hvordan undgår man reflekser?

Noget af det sværeste at fotografere er blanke genstande som smykker, sølvgenstande, metal-ove rflader. Kort sagt alt med blank overflade.

Lamperne vil spejle sig i overfladen og give alle mulige ukontrollérbare reflekser – og det ser ikke godt ud.

Problemet kan løses ved at sende lyset igennem tyndt, hvidt fliseline stof. Køb f.eks. nogle meter fliseline og byg en kasse udenom emnet
– kun med åbning fortil til at fotografere gennem. Så forsvinder alle reflekser. Men måske skal man med vilje have bare én refleks med på billedet. Det kan se godt ud.

Her er det igen nemt med fast lys – så kan man se og styre reflekserne på forhånd.

Refleksskærme

Til opblødning at skygger fås en serie rund-refleks skærme, som sender det lys der rammer den tilbage. Hold den modsat lampen, så den sender lyset tilbage på motivet og gør skyggerne lysere. Enkelt og nemt.

Fås i 3 størrelser.

Sæt 55 cm Ø, sammenklappelig
Sæt 82 cm Ø, sammenklappelig
Sæt 107 cm Ø, sammenklappelig

I hvert sæt er der overfladebeklædning i farverne hvid, sort, guld, sølv samt hvid transparent.

Refleksskærme

selve lyslægningen

Når du har valgt, hvilket lys du vil arbejde med, kommer vi til opstillingen af lamperne – selve lyslægningen.

Husk!
Start med at tænde hovedlyset

Hovedlyset er det lys man fotograferer med og det er samtidig det lys, der giver skyggeretningen. På et billede må der kun være én skygge-retning. Hovedlys er normalt uden paraply.

Fortsæt dernæst med at tænde et effektlys
Dette er som regel med paraply og dette lys tjener til at opbiøde de slagskygger, som hovedlyset giver Afstanden mellem højlys og skygger må ikke være for stor – så kan film-materialet ikke spænde over den – det vil sige give tegning både i hej lys og skygger.

Gå så videre med lys bagfra. Her skelner man mellem:

Konturlys – bag modellen, rettet direkte mod kameraet, hvilket giver konturtegning og dybde i billedet.

Toplys – ovenfra, lodret ned, hvilket giver spil modellens hår.

Baggrundslys – rettet mod baggrunden. Til at dæmpe eller fjerne slagskygger samt give dybde i billedet. Dette vil også ændre på baggrundens farve. (Lyslægning)

Læs mere om opsætning af lys her

lyslægningen

Valg af baggrund

Dette afhænger af emnets størrelse. Drejer det sig om almindelig modelfotografering, portræt eller større emner som møbler osv., er der ingen tvivl – så er det baggrundspapir, der fas i alle farver i størrelsen 2,72 x 11,0 meter. Det kan hænges op i fast stativ monteret på væg/loft, i gulv/loft-søjle med tværakse eller i Kaiser 3440 rulleholder til at anbringe på stativ. (Lyslægning)

Drejer det sig om mindre emner, f.eks. på størrelse med en skrivemaskine eller mindre, kan man med fordel bruge et lysbord til at stille emnet på Et lysbord har en overflade af mat hvid akryl. De slagskygger emnet kaster fra hovedlyset fjernes meget enkelt ved at lægge lys på bagfra. Lysmængden bagfra justeres -afstandsmæssigt – indtil skyggen er væk.

Resultatet bliver et professionelt foto. Fritsvævende og fritskrabet – klar til trykning. Meget nemt.

Husk: Lys må ikke blandes. Efterlign solen – det er naturligt.

OPSTILLING AF LAMPER

På disse tegninger er vist forskellige muligheder for opstilling af lamper og refleks skærm. Det er bare forslag -en hjælp til at få startet. Prøv selv dine egne ideer – og se hvad det giver, så du får nogen erfaring. Start blot forsigtigt – med at tænde én lampe ad gangen.

Til affotografering af flade emner – tegninger, billeder, bøger osv. osv. bruges en reprosøjle hvor billedet tages lodret ovenfra.

Forslag til opstilling af lamper
Kig godt på nedenstående forslag til opstilling at lamper ved person fotografering.
Læg især mærke til brugen og placeringen at refleks skærm. Dette vil give dig
nogle ideer – men vær selv kreativ og prøv alle muligheder.

FARVETEMPERATUR OG BAGGRUND

Lidt om farvetemperatur

  • En fast regel al fotografering er at LYS MÅ IKKE BLANDES – og det er der en forklaring på.
  • Dagslys i solskin er (næsten> blåligt hvidt i farven.
  • Kunstlys indendørs er (næsten) rØdligt gult i farven.
  • Lysets farve måles i Kelvin-grader:
  • Dagslys har en farvetemperatur på ca. 60000 Kelvin.
  • Kunstlys har en farvetemperatur på ca. 34000 Kelvin.
  • Flashlys har en farvetemperatur på ca. 60000 Kelvin.

FARVETEMPERATUR

Alle almindelige E27 pærer fra 75-500 W samt halogen jod lamper har en farvetemperatur på ca. 34000 Kelvin.

Forestiller man sig, at man tager et billede i kunstlys (ca. 34000 K), hvor der så samtidig kommer noget dagslys (ca. 60000 K) ind fra vinduet, så vil billedet blive gult i den ene side og blåt i den anden side (fra vinduet). Og det kan apparatet ikke korrigere for, Normalt vil et digitalt kamera have såkaldt automatisk hvidbalance. Det vil sige, at apparatet automatisk korrigeret for farvestik – bare det kun er én farve, der skal korrigeres for.

På almindelige fotografiapparater til almindelige farvefilm, korrigeret man farvebalancen med et korrektionsfilter F.eks. blå KB12 til dagslys farvefilm med kunstlys lys.

Hvordan måler jeg lyset?

I forbindelse med flashfotografering fås et flashmeter Det giver nøjagtig svar på hvor meget lys, der er til rådighed, og hvordan du skal indstille apparatet.

I forbindelse med permanentlys fotografering fås en lysmåler Den giver nøjagtig svar på hvor meget lys der er til rådighed, og hvordan du skal indstille apparatet.

Der får også en kombination af disse. Det vil sige et måleinstrument, der kan bruges som både flashmeter og lysmåler.

flashmeter

Baggrunden er vigtig

Her taler vi KUN om fotografering af korpus emner – tinsoldater og op til damplokomotiver Flade emner fotograferes jo i en reprosøjle, hvor baggrunden ligger fast.

Det drejer sig om at få en rolig, ensartet baggrund, eventuelt i en bestemt (kontrast) farve. Der må ikke være nogen horisontlinie, som f.eks. fodpanel eller bordkant.

Til STØRRE emner – personer, møbler, cykler, computere osv., bruger man baggrundsrulle i kraftigt papir De findes i 11 meters længde med en bredde på 1,36 eller 2,72 meter, og normalt i farverne hvid, sort, lysegrå, mørkegrå, blå og rødbrun samt mere specielt i alle mulige andre farver Baggrundsrullen kan hænges op på væg eller på stativ og rulles blot ud bag og under emnet. Så det ser pænt ud.

reklamefotos

Til MINDRE emner – tandhjul, flasker, konserves, porcelæn osv., fås specielle S-formede borde med halvt gennemskinnelig 5 mm hvid akryl bordplade.

De fås som:
50 cm bordmodel
eller
85 cm gulvmodel.

Formålet med dette S-bord er at fjerne slagskyggerne. Lys tændt forfra vil få emnet til at kaste en slagskygge. Denne slagskygge fjernes, eller dæmpes, ved at lægge lys på bagfra, mod den hvide plade. Da den er halvt gennemskinnelig vil baglyset fjerne, eller dæmpe, slagskyggerne, efter ønske. Man flytter blot baglampen frem eller tilbage indtil den ønskede effekt er opnået.

Disse 5-borde i 50 eller 85 cm bredde, er en uvurderlig hjælp i al teknisk fotografering og man skal ikke give sig i kast med det, uden at starte med et sådan. 5-bordet gør det helt nemt og problemfrit.

Der fås lamper til at spænde på 5-bordet, så lyslægningen er nem og fleksibel.

Flere artikler: