Objektivet er noget af det vigtigste stykke udstyr for en fotograf. Et objektiv kan have større indflydelse på billedet end kameraet, forstået på den måde, at kvaliteten af de DSLR kameraer der er på markedet nu, er så høj at der ikke er den voldsomme forskel på billedkvaliteten, så længe der er tale om kameraer i samme klasse.

Hvordan vælger man så det rette objektiv?

For det første skal det gøres klart, at man sjældent kan nøjes med et objektiv, dog kan det rette objektiv dække meget af ens behov, og de færreste har brug for mere end 2 objektiver, medmindre man skyder mange forskellige ting.

Hvilke ting skal man så kigge efter i et objektiv? Her er 4 ting der tilsammen kan hjælpe med at finde det rette objektiv:

Plakater og storformater

1: Hvad skal det bruges til?

Der findes ikke et objektiv der kan dække alle genre. Vil man fotografere makro, er det et makroobjektiv man skal have fat i, og skal man skyde vilde dyr, er det et teleobjektiv der er det rette. Find ud af hvad du hovedsageligt skal skyde, dette gør valget nemmere. Der findes ikke et “all-in-one” objektiv af høj kvalitet, disse objektiver egner sig kun til de daglige snapshots.

2: Pris

Pris og kvalitet hænger sammen. Fotografering er en dyr hobby, sådan er det bare. Desværre vil et billigt objektiv ofte give mange ærgelser. Gode objektiver er en investering og mange objektiver holder en god brugtpris i mange år. Overvej derfor at spare lidt ekstra op, og køb det rette objektiv første gang. Det rette objektiv kan dog stadig være billigere end konkurrenten. F.eks. er et af mine faste objektiver et Sigma 35mm f/1.4. Det koster under det halve af Canon’s 35mm f/1.4L men tilbyder tilsvarende, hvis ikke bedre, billedekvalitet.

3: Vægt

Det kan virke som en ligegyldig ting, men ofte bliver et objektiv hjemme på hylden fordi det er for tungt. Mit mest brugte objektiv er et Canon 70-200 mm. f/2.8. Det vejer ca. 1,5 kg og sammen med et kamera på 1 kg er det 2,5 kg. der skal hænge om halsen eller på skulderen. Den eneste grund til at jeg gider slæbe det rundt er fordi det opfylder alle mine behov for brændvidde og billedekvalitet. Skal man vandre langt eller f.eks. fotografere til bryllup er vægten ikke uden betydning. Gør op med dig selv om du kan holde til at bære på et tungt objektiv. Ofte kan man vælge de lidt mindre lysstærke objektiver, de er lettere og koster også mindre, men den optiske kvalitet er stadig god. Det gør sig f.eks. gældende for Canon’s 70-200 f/4. Den vejer kun 760 gram. og koster det halve af f/2.8 modellen, uden at billedekvaliteten bliver meget dårligere, den lukker bare mindre lys ind. Skyder du med stativ eller i studie er det selvfølgelig ikke så vigtigt et punkt.

4: Crop eller Fullframe

Der bliver lavet objektiver som udelukkende kan bruges på crop kameraer. Nikon’s udgaver hedder “DX” og Canon’s hedder “EF-S”. Sigma og Tamron laver også objektiver udelukkende til crop kameraer, disse bliver henholdvis kaldt “DC” og “Di II”. Selvom de er lavet til kun at fungere til crop kameraer, er der nogen af dem der er meget høj kvalitet. Desværre kan man ikke bruge dem hvis man skifter til fullframe, så hvis du overvejer at skifte til fullframe, så køb objektiver der kan bruges til begge formater.

Husk også at læse anmeldelser inden du køber. Hvis du skyder med Canon kan The Digital Picture anbefales og Nikon brugere kan finde anmeldelser på Ken Rockwell

En ting der også kan anbefales er leje. Flere kamerabutikker tilbyder leje af objektiver, jo flere dage du lejer, desto billigere. Det er en rigtig god måde at finde det rette objektiv, uden at smide tusindvis af kroner på et muligt fejlkøb.

Overvejer du at opgradere dit nuværende “all-in-one superzoom” objektiv, men ikke kan finde ud af hvilken brændvidde du bruger mest, så kan jeg anbefale at læse denne tidligere artikel: Dette Lightroom plugin kan spare dig for mange penge!

Jeg håber dette har hjulpet dig med at beslutte, hvilket objektiv der skal investeres i næste gang.

Flere artikler her: