Efter at jeg er skiftet til Olympus, og samtidigt er blevet officiel Olympus ambassadør, har jeg stort set ikke kunnet skrive noget positivt om Olympus, før jeg straks er blevet skudt i skoene, at jeg jo bare prøver at sælge deres kameraer.

Lad mig derfor lige slå et par ting helt fast:

billedbehandler

– Jeg skiftede til Olympus, fordi jeg kunne se nogle kæmpe fordele ved deres kameraer, i forhold til hvis jeg blev hos Nikon.

– Jeg har ingen aktier i Olympus, og jeg bliver ikke belønnet, hvis der bliver solgt et Olympus kamera. Groft sagt kan man sige, at jeg er bedøvende ligeglad med, om Olympus sælger flere eller færre kameraer (økonomisk set i hvert fald).

– Jeg har ikke skrevet under på en kontrakt, der forbyder mig at sige noget negativt om Olympus. Og nej, jeg har heller ikke lovet nogen, at jeg vil skrive positivt om Olympus. Så når jeg alligevel skriver positivt om Olympus, så gør jeg det fordi, at jeg rent faktisk MENER det. Og sådan gælder det for alt hvad jeg, og de andre skribenter, skriver om på fresk.dk. Vi skriver, hvad vi mener, og er ALDRIG NOGENSINDE blevet betalt for at omtale et produkt positivt. Jo, vi har samarbejdspartnere, men det er samarbejdspartnere, der har produkter, vi er vilde med. Ærligheden er essentiel på fresk.dk. Hvis ikke læserne kan stole, på det vi skriver, så er siden ubrugelig. Og ja – jeg har faktisk sagt nej til at anmelde visse produkter på fresk.dk, fordi de var af for ringe kvalitet.

Og husk – jeg har aldrig været Nikon ambassadør, og de har aldrig betalt mig så meget som én øre for en anmeldelse, men jeg har alligevel rost Nikon til skyerne, fordi jeg havde lyst. Og de laver stadig gode kameraer. Bestemt. Mine behov bliver bare dækket bedre hos Olympus. Længere er den sådan set ikke.

Det negative ved mit skifte

“Jamen, er der slet ikke noget negativt at sige om Olympus?”. Jo da. Det er der ved ALLE kameraer. Selv Hasselblad. Og selvfølgelig er der også negative sider, hvis du skifter til Olympus.

Her får du de punkter, som jeg ser, som værende de negative:

Sensorstørrelse

I mit Olympus OM-D E-M1 sidder der en MFT (micro four thirds) sensor. Den er under halvt så stor som en full frame sensor. Det gør blandt andet, at jeg ikke kan lave en helt så lille dybdeskarphed, som jeg har været vant til.

Og uanset hvordan man vender og drejer det, ja så må det tælle som noget negativt. For selv om jeg faktisk ikke savner det, så er det aldrig rart at blive begrænset i valgmuligheder.

Lige nu har jeg dog kig på et Voigtlander objektiv til mine videoskud, og så kommer jeg faktisk ned på et blændetal, der vil svare til f/1.9 på et full frame kamera. Og det er RIGELIGT fint til mig.

Batterilevetid

Når man konstant skal bruge sit LCD-display, eller sin EVF, for at kunne se hvad man skyder billeder af, ja så tærer det jo i sagens natur på batteriets levetid. Det holder simpelthen batteri kortere, end mit gamle Nikon D4.

Det har jeg dog ikke oplevet som det store problem indtil videre. Men selvfølgelig er det en ulempe set i forhold til, hvis batteriet kunne holde længere.

Løsningen er dog ret enkel. Smid et batterigreb på. Det fordobler (naturligvis) levetiden.

Book jeres bryllupsfotograf i God tid

Fokuspunkter

I forhold til mit Nikon D4, så er fokuspunkterne en anelse store. Jeg har ikke oplevet, at det har givet mig problemer med skarpheden, men det er noget, jeg skal vænne mig til. Derfor er det kommet på listen.

Tænd/Sluk-knappen

En lille ting, men faktisk noget af det, der har irriteret mig allermest ved mit skifte. Jeg kan ikke længere slukke for mit kamera, hvis jeg kun holder det med højre hånd. Tænd/sluk-knappen sidder nemlig på venstre side af kameraet, og ikke på højre, som den gjorde på mit Nikon D4.

Er det ligegyldigt, når alt kommer til alt? Ja, det er det nok. Og det er på ingen måder, noget mine kunder mærker til. Men det irriterer mig, og derfor er det kommet på listen.

Og det er faktisk det. I hvert fald hvis jeg sammenligner med mit Nikon D4.

Nu sidder der sikkert nogle af jer, der tænker: Hvad med ISO? Og hvad med ergonomi? Det er jo et fysisk lille kamera.

Ang. ISO så har jeg absolut intet negativt at sige. Så sent som i går skød jeg for en kunde, hvor jeg kom op på ISO 6400. Og rent faktisk synes jeg, at mit Olympus OM-D E-M1 performer mindst lige så godt som mit Nikon D4 – hvis ikke ligefrem bedre.

Du har derimod ret i, at med mindre du smider et batterigreb på, så er et OM-D E-M1 et lille kamera, og det er ikke særlig ergonomisk, hvis du har en kæmpe hånd. Som f.eks. jeg selv har. Men hvem fanden kører også uden batterigreb?

Min liste over negative sider ved mit skifte, er ikke så lang. Det er derimod listen over de positive, og den skal jeg nok smide op inden så længe.

Læs også: